90. Marsylskie

Oliwkowe i palmowe mydła marsylskie

Historia mydła rozpoczęłą się już w starożytności. Już mieszkańcy Galii używali mydła, które było mieszanką popiołu i tłuszczu zwierzęcego m.in. do barwienia włosów. Ale to Syryjczycy byli prekursorami produkcji roślinnego mydła, które jest produkowane z oliwy z oliwek i olejku laurowego.

Pomysł produkcji podobnego oliwkowego mydła bardzo szybko rozprzestrzenił się po basenie Morza Śródziemnego dzięki wyprawom krzyżowym gdzie powstała pierwsza francuska manufaktura około 1370 roku. W XVII wieku skład mydła marsylskeigo jest nadzorowany osobiście przez Ludwika XVI, a w 1688 Colbert zastrzega nazwę Savon de Marseille wyłącznie dla mydeł produkowanych na bazie oliwy z oliwek w regionie marsylskim.

Dzięki licznym światowym towarom, które były rozładowywane we francuskim porcie Marsylii, wytwórcy mydła odkrywają olej palmowy, kokosowy, arachidowy, sezamowy i na stałe wprowadzają te składniki do swych manufaktur wytwórczych.

2 produkt(ów)

na stronę

2 produkt(ów)

na stronę